Buddy for Balance ™

De echte waarheid over fatburners

Fatburners, chroompillen, thee-extracten: werken deze pillen en supplementen echt? Bestaat er een wonderpil? Veel middeltjes beloven dat de kilo’s er moeiteloos en snel afvliegen, maar op de vraag hoe ze precies werken kunnen fabrikanten vaak geen antwoord geven.
WAT IS HET?

Fatburners zijn supplementen die ervoor moeten zorgen dat je sneller vet verbrandt. Vaak gaan ze hand in hand met producten die de opname van vet of het hongergevoel moeten tegengaan. In tegenstelling tot de medicijnen die voor overgewicht bij arts dan wel apotheek te halen zijn, bestaan de producten vaak uit verschillende planten- en wortelextracten is de werking niet helemaal duidelijk. Wij lichten er een paar voor je uit.

GROENE THEE-EXTRACT

Veel afslankproducten bevatten iets van groene thee-extracten, en niet geheel ten onrechte. Uit veel onderzoeken blijkt dat groene thee een positief effect heeft op de stofwisseling . Veel effecten worden toegeschreven aan cafeïne (in thee vaak theïne genoemd). Cafeïne heeft een stimulerend effect op ademhaling en hartslag, waardoor er meer energie wordt verbrand. Hoewel er in groene thee minder cafeïne zit dan in koffie, worden er meer positieve effecten aan groene thee toegedicht dan aan koffie. Cafeïne is dan ook niet de enige werkzame stof in groene thee. Catechines (antioxidanten die in hoge concentraties in groene thee voorkomen) verlagen bijvoorbeeld je cortisollevel, een steroïde die je aanmaakt bij stress en die een stokje steekt voor je afvalproces.

CHROOMPILLEN

Chroom is een mineraal dat nodig is voor de suikerstofwisseling. Een gebrek aan chroom verstoort de stofwisseling en verhoogt het risico op diabetes. Chroom hebben we maar in kleine hoeveelheden nodig (0.05 – 2 mg) en komt in gezonde voeding voldoende voor. Meer dan die 2 mg doet niet bijzonder veel voor je. Bewezen is wel dat chroom helpt bij het verliezen van vet, het vasthouden van spieren en het verhogen van de stofwisseling, maar dit is slechts in zeer kleine mate aangetoond. Daarnaast claimen chroomproducten vaak het hongergevoel tegen te gaan, maar dit is niet bewezen.

CHITOSAN

Verrassend wat voor producten je allemaal tegenkomt in de wondere wereld van de twijfelachtige medicatie. Chitosan is er één van . Een stofje uit de schalen van kreeften, krabben en garnalen dat wordt gebruikt omdat het vet zou binden en we zo minder vet zouden opnemen uit ons eten. Door het gebruik van chitosan worden echter hooguit tien calorieën per dag minder uit onze voeding opgenomen dan zonder het gebruik van dit ‘wondermiddel’. Het enige wat je hieraan over kunt houden is een hevige allergische reactie.

XLS MEDICAL

De naam is slim gekozen en geeft veel vertrouwen. Maar ook als een bekende Nederlander het aanprijst wil dat nog niet zeggen dat het ook gegarandeerd resultaat levert. Bovendien,  als het echt een medicijn zou zijn zou het niet in de schappen van de AH liggen. Genoeg voorbeelden dat het wel zal werken, maar verwacht geen (blijvend) wonder. Wij geloven dat het goed is om je lichaam te stimuleren om je vetverbranding te activeren en spiermassa te kweken/behouden door een verantwoorde leefstijl met voldoende beweging. Alleen op die manier heb je blijvend resultaat.

KOPEN OF LATEN LOPEN?

Sommige producten zullen een positief effect hebben op de verbanding en kunnen je helpen bij het verliezen van wat extra kilo’s, maar verwacht zeker geen wonderen. Er bestaat geen wondermiddel en je zult altijd zelf aan de slag moeten gaan, wil je afvallen. Alweer blijkt een goede voeding de basis; je tankt ook geen diesel als je auto op benzine draait.